![]() |
Dach i reszta zaplecza - Wersja do druku +- Indeks forum Nasze Pasieki (https://naszepasieki.org/forum) +-- Dział: Do It Yourself ... (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=52) +--- Dział: Off - grid samodzielny montaż (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=66) +--- Wątek: Dach i reszta zaplecza (/showthread.php?tid=125) |
Dach i reszta zaplecza - viking200 - 11-04-2021 Od czegoś trzeba zacząć . No więc na początek , miejsce gdzie zainstaluje panele , w moim wypadku świetnie nadaje się dach , ekspozycja na południe , prawie idealnie . Jest kilka utrudnień , dach kryty blachą ( pewnie pamięta czasy tego gnoma w ząbek czesanego ) . Pomimo tylu lat , blacha na dachu jest w doskonałym stanie , tyle że w kilkunastu miejscach widać dość sporo wybrzuszeń . Dodatkowym "smaczkiem" jest to że blacha została ułożona nie na deskach a na drewnianych szczapach - gontach , także odległość od powierzchni blachy do belek przez te gonty wynosi miejscami około +-10 do 15 cm , jednego jestem pewny , że na te wymiary wpływa odkształcenie blach . Największym przegięciem budowniczych którzy budowali kiedyś ten dom , jest to że belki nie są osadzone w równych odstępach . Różnice pomiędzy nimi , od skraju dachu patrząc , od pierwszej belki do drugiej 166 cm , od drugiej do trzeciej 140 cm , potem 138 cm , 187 cm , 170 itd . Z tymi zróżnicowanymi wymiarami będę musiał coś wykombinować , tak aby konstrukcja pod panele była silniejsza i stabilniejsza . , RE: Dach i reszta zaplecza - viking200 - 11-04-2021 Reszta zaplecza - " elektrownia " Jak ze znalezieniem miejsca pod panele nie miałem problemu , tak z miejscem na całe wyposażenie tzn. falownik , zestaw akumulatorów , skrzynki rozdzielczej nn . To już wymagało trochę zachodu , zdecydowałem się na zbudowanie pomieszczenia przylegającego do ganku . Tym bardziej że odkąd pamiętam fundament już był wylany , tylko nie wiedziałem jak ten fant zagospodarować . Z końcem czerwca zacząłem powoli stawiać ściany z przeznaczeniem na "elektrownię" . W sierpniu sukces , skończyłem ..... na razie same ściany . Z początkiem września udało mi się zrobić zadaszenie całości , no też sukces ..... mój osobisty . Nie że nie umiem , tylko że nie mam pełnej sprawności fizycznej , uszkodzone kręgi , ale się nie poddaję . Pod koniec września przez tydzień wojowałem z wylewką posadzki , udało się . Na dzień dzisiejszy zostało mi jeszcze dokończyć tynkowanie pomieszczenia , została przednia ściana z okienkiem . A na deser zostanie oprawienie futryny z drzwiami . Także już jest bliżej niż dalej . RE: Dach i reszta zaplecza - viking200 - 08-25-2022 .
Etap wkręcania szpilek pod szyny na panele zakończony . Uprzedzając pytania o te profile na blasze . Dałem je z prostej przyczyny , dach blaszany co widać , tyle że na fotce nie widać jak blacha jest mocno pofalowana i miejscami wybrzuszona . Belki dachowe też nie są w równych odstępach , no i smaczku dodaje fakt że pod blachą zamiast desek są drewniane gonty ciesielskie co też nie daje gwarancji że dach jest równy . Wkręcając szpilki i potem dociskając śrubami profile do belek wyszły góry i doliny . W sumie to nie przeszkadza , blacha jest dociśnięta i stabilna . A jeśli chodzi o względy wizualne , no cóż , pod panelami i tak nie będzie widać tych krzywizn . ***
- Większym problemem może być przestrzeń pod panelami ze względu na nierówne podłoże ,
nie wiem jak panele będą "pracować" przy silnym wietrze .
Czy nie poderwie ich do góry jak mocno podwieje . Najczęściej wiatr zazwyczaj wieje z zachodu na wschód , a przy halnym od południa -
Ponieważ drabina jaką mam jest trochę za krótka , wymyśliłem sobie taką kładkę do bezpiecznego przemieszczania się po dachu bez obawy że polecę na pysk między pokrzywy ![]() Konstrukcja jest w miarę prosta i można ją przekładać w lewo - prawo , góra - dół , zapierając konstrukcję o szpilki zapobiega się przesuwaniu pomostu . RE: Dach i reszta zaplecza - matt - 08-31-2022 Bardzo ladnie, czekam na efekt koncowy ![]() RE: Dach i reszta zaplecza - viking200 - 08-31-2022 (08-31-2022, 03:22 PM)matt napisał(a): Bardzo ladnie, czekam na efekt koncowy Podobno ma padać dopiero w niedzielę . RE: Dach i reszta zaplecza - viking200 - 09-24-2022 Można powiedzieć że dach i stelaż na panele mam przygotowany prawie na wyjściowo za wyjątkiem wąskiego pasa . No cóż przez jakiś czas pogoda nie dopisywała , aż w końcu wczoraj i dzisiaj wykorzystałem okienko pogodowe . Przynajmniej jakiś pozytywny efekt widać , teraz będę musiał poszukać kogoś do pomocy przy montażu paneli . A w telewizorni już straszą że od jutra ma padać przez kilka dni . Hbytostrzelił . . |