![]() |
Moja Fotowoltaika - Wersja do druku +- Indeks forum Nasze Pasieki (https://naszepasieki.org/forum) +-- Dział: Forum Administracyjne (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Admin ukryte (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Fotowoltaika (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=143) +----- Dział: Off Grid Solar Panel System DIY (https://naszepasieki.org/forum/forumdisplay.php?fid=152) +----- Wątek: Moja Fotowoltaika (/showthread.php?tid=441) |
Moja Fotowoltaika - matt - 09-19-2025 Tu postaram się w późniejszym czasie załączać fotki z mojej ciężkiej pracy nad powstaniem mojego systemu fotowoltaiki. Postanowiłem sobie, ze sam się za to zabiorę i nie będę płacił za to zlecenie osobom 3-cim. Raz ze ceny za instalacje tak jak ja bym to chciał mieć to u siebie to cena jest z kosmosu, dla przykładu podam poniżej 3 wyceny które otrzymałem od osób 3cich którzy taka instalacja się zajmują. 1. £4800 instalacja 7 solar paneli na dachu + okablowanie, podłączenie do GRID + inwerter GRID, i tyle w temacie. A i jeszcze obietnice ze będę miał o £30 tańsze rachunki za prąd, i coś mi tam skapnie za to ze energie będę wysyłał do sieci za £0.05 za każdy 1Kw/h 2. £8620 Instalacja 14 solar paneli ( na wschodniej części dachu 7 solarów, na zachodniej stronie dachu 7 paneli, to tez niestety w systemie GRID i chyba coś wspominał o baterii około 5 KW, ale już go nie słuchałem. 3. £19210 Instalacja jak w punkcie 2 + bateria 10 KW i do tego jak w punkcie 1 obietnice, ile ja to otrzymam zwrotu za odesłanie, odsprzedanie prądu do sieci. W sumie to miałem 4 spotkania , na czwartym spotkaniu, osoba zajmująca się wycena, to z góry powiedziałem ze chce off grid, to agent nawet nie chciał wejść do mnie do domu i przy kawie z kawałkiem ciasta omówić to. Parę dni przed moim montażem uchwytów i mocowań . Sam wiec zacząłem się dowiadywać co mi będzie potrzebne do montażu paneli na moim dachu, przede wszystkim jakich będę potrzebował mocowań pod dachówki na moim dachu. Po obejrzeniu kilku filmów na YouTube, zdałem sobie sprawę, ze jestem gotów i podołam temu wyzwaniu. Rankiem następnego dnia wszedłem na swój dach pomierzyłem go w wzdłuż i wszerz po czym zacząłem od praktyki wyciągania moich dachówek, wsuwaniu i wysuwaniu ich w celu sprawdzenia rozstawu krokwi, co wyszło mi ze mam je co 60 cm. To dało mi kopa ze dam rade sam to zrobić, wiec zszedłem z dachu aby przerzucić wszystkie rozmiary na papier , co pozwoliło mi stworzyć project mojego schematu widocznego poniżej. ![]() Mój powyższy schemat po paru godzinach był już gotowy i zatwierdzony przeze mnie, oczywiście próbowałem rożnych opcji , po czym wybrałem ta obecna na rysunku, po czym przeszedłem do zakupu potrzebnych uchwytów, listew, tak aby w miarę szybko mieć to już gotowe i za sobą wszystkie zamówienia przyszły szybko bo po 2 - 3 dniach. Pierwszy Dzień Podczas instalacji, demontażu dachówek i zamontowania mocowań pod szyny, to odkryłem dwie dziury w izolacji którą to miałem pokryty dach. To raz ze mnie zaniepokoiło, to i odebrało po części satysfakcje z tej pracy, ponieważ przede wszystkim mnie spowolniło gdyż nie bylem przygotowany na takie BUM (poniżej foto) ![]() Jednak szybka moja reakcja na ten problem podsunęła mi rozwiązania, które szybko wprowadziłem. Opuściłem dach i udałem się do sklepu po zakup rolki papy, 5 długich lat pod dachówki i lepik na zimno 10 litrów. ![]()
Mając papę i resztę materiału zdjąłem więcej dachówek (jedna dachówka waży ok 6 kg) po czym oderwałem laty i wziąłem się za smarowanie lepikiem kawałków papy wkoło tej dziury, po czym pokryłem lepikiem wcześniej wycięty kawałek papy gdzie ją nałożyłem na ta dziurę w dachu po czym przyklejając late do boków papy dachowej.
Zamontowałem laty dachowe pod dachówki które musiałem tylko dociąć i przybić gwoździami do krokiew. Następnie zabrałem się za ponowny montaż dachówek i dalsze montowanie mocowań do belek.![]() Tego dnia zamontowałem tylko 10 mocowań to było 50 % z całości dachu ( każde mocowanie w odstępie co 60 cm w 4 rzędach ) z wyszlifowaniem rowków w dachowce która to przykrywała zaczep pod szyny na których maja być zamontowane panele. Oczywiście, każdy z uchwytów który był zamocowany do belki, został odpowiednio zakonserwowany, tak aby żadna woda nie mogła się dostać po śrubach mocujących do belki. Zadowolony ze wszystko poszło po mojej myśli,a zwłaszcza ze bez problemow zakleiłem dziurę i ze 50% mocowań zamontowałem , zakończyłem ta przygode o 21:30 schodzac z dachu tego dnia. ![]() 2 Dzień pracy.
W drugi dzień skończyłem ta walkę i udało mi się zamontować wszystko wraz z listwami na których będą zamontowane panele. ![]() 3-ci dzień .
Dodałem po dwa dodatkowe mocowania do trzech z czterech listw ( to znaczy 6 mocowań zamontowałem do dachu, co pozwoliło mi utrzymać równy odstęp co 60 cm na listwie) i postanowiłem wszystko w miarę wypoziomować po czym porządnie sprawdzić i skręcić. Ostatni czynność to sylikonem uszczelniłem szczeliny oraz delikatne pęknięcia na trzech końcowych dachówkach . ![]() Zostaje mi tylko zamówić 7 paneli na stronę która ukończyłem . Solar Panele Myślę o montażu paneli JAM54D41-455/LB lub innych najlepiej mających 480W - 500W w rozmiarach 1,134 x 1,722 Te są również dobre LONGi Hi‑MO X10 Explorer LR7‑54HVH‑490M w rozmiarze 1,134 x 1,800 Baterie PO4 To już mam , tzn zakupiłem 16 celi 3.2v po 314Ah, BMS co po złożeniu będzie około 15 KW mocy. No ale trza to złożyć do kupy, obecnie jestem pochłonięty projektem obudowy. ![]() ![]() ![]() Cele wypakowałem z pudelek i odłożyłem na parę dni podłączając je do siebie równolegle.
![]() W taki sposób były połączone przez kilka dni , a ja kończyłem zajęcia plastyczno techniczne z moja obudowa ![]() ![]() ![]() ![]() Bateria jest jak narazie otwarta, project chwilowo wstrzymany, ponieważ pracuje nad pokrywa, a z Ali-Express czekam na bartery terminal. Oczywiście, jak na zdjęciu widać, BMS 300A w wersji v19 podłączyłem, gdzie każde z ogniw ( cel) podłączyłem tak jak jest to na schemacie poniżej.
![]() Pierwsze podlaczenie, i ..... BMS zadzialal, a na LCD pokazal mi sie stan bateri na 00%. Odczekalem chwilke, obeswujac czy mi sie nigdzie nic nie pali
![]() Na telefon pobralem aplikacje z PLAY stad, i po Bluetooth polaczylem sie z BMS, w ustawieniach wpisalem ilosc ogniw i ich wartosc w Amp , po restartcie BMS odrazu na lcd pokazal mi wartosc bateri,
![]() a w programie ktory link zamiescilem wczesniej, odrazu wyskoczyly dane, co widac na ponizszej fotce. Dzialanie programu postram sie wytlumaczyc pozniej, jak juz wszystko uda mi sie do kupy spiac. ![]() INVENTER
Tu jak narazie mysle nad ta obcja, tzn tego chyba kupie EASUN 11KW Off Grid Inverter Build-in MPPT 120A 160A
![]() |