Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miody pitne
#2
Tradycyjny przepis na miody pitne sycone

Miód pszczelowolski (przepis oryginalny):

4,0 kg miodu (możliwie duży procent miodu grykowego)

1,0 kg cukru
5,5 l wody
0,5 l soku z czarnych porzeczek
0,5 l soku z czarnych jagód
1 porcja drożdży winiarskich (Tokaj lub Malaga)

dodatki:

5 g skórki cytrynowej
1 g kolendry
4 g fosforanu amonowego

 
Z 3,0 kg miodu i 4,5 1 wody przygotowuje się brzeczkę, warzy ją, a po schłodzeniu 
zaszczepia matką drożdżową i dodaje fosforanu amonowego. 
Następnego dnia wlewa się do brzeczki sok z porzeczek i jagód, 
cukier zaś dodaje po pierwszym ściągnięciu znad osadu. 
Resztę miodu (1 kg) należy dodać po ukończeniu fermentacji.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miody pitne - przez viking200 - 06-30-2021, 11:54 AM
Miód pszczelowolski - przez viking200 - 06-30-2021, 08:30 PM
Trójniak lubelski - przez viking200 - 06-30-2021, 08:38 PM
RE: Miody pitne - przez viking200 - 06-30-2021, 08:54 PM
Litewski (dwójniak) - przez viking200 - 06-30-2021, 09:10 PM
Polski (trójniak) - przez viking200 - 06-30-2021, 09:14 PM
Obozowy (czwórniak) - przez viking200 - 06-30-2021, 09:33 PM

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości