Tradycyjny przepis na miody pitne sycone
Miód pszczelowolski (przepis oryginalny):
4,0 kg miodu (możliwie duży procent miodu grykowego)
1,0 kg cukru
5,5 l wody
0,5 l soku z czarnych porzeczek
0,5 l soku z czarnych jagód
1 porcja drożdży winiarskich (Tokaj lub Malaga)
dodatki:
Z 3,0 kg miodu i 4,5 1 wody przygotowuje się brzeczkę, warzy ją, a po schłodzeniu
zaszczepia matką drożdżową i dodaje fosforanu amonowego.
Następnego dnia wlewa się do brzeczki sok z porzeczek i jagód,
cukier zaś dodaje po pierwszym ściągnięciu znad osadu.
Resztę miodu (1 kg) należy dodać po ukończeniu fermentacji.
Miód pszczelowolski (przepis oryginalny):
4,0 kg miodu (możliwie duży procent miodu grykowego)
1,0 kg cukru
5,5 l wody
0,5 l soku z czarnych porzeczek
0,5 l soku z czarnych jagód
1 porcja drożdży winiarskich (Tokaj lub Malaga)
dodatki:
5 g skórki cytrynowej
1 g kolendry
4 g fosforanu amonowegoZ 3,0 kg miodu i 4,5 1 wody przygotowuje się brzeczkę, warzy ją, a po schłodzeniu
zaszczepia matką drożdżową i dodaje fosforanu amonowego.
Następnego dnia wlewa się do brzeczki sok z porzeczek i jagód,
cukier zaś dodaje po pierwszym ściągnięciu znad osadu.
Resztę miodu (1 kg) należy dodać po ukończeniu fermentacji.